Manteniment i reparació de l'automòbil

Idioma: ES CA

L'Ajuntament de Barcelona, ​​l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Generalitat de Catalunya i la Direcció General de Trànsit (DGT) han treballat conjuntament per establir un sistema d'etiquetatge ambiental de vehicles.

Aquesta classificació deriva del Pla Nacional de Qualitat de l'Aire i Protecció de l'Atmosfera 2013-2016 (Pla Aire) que afirma que la principal font d'emissions, a les grans ciutats, la constitueixen les partícules i el diòxid de nitrogen de la combustió dels vehicles. D'acord amb paràmetres europeus, s'estableixen categories que limiten l'accés als vehicles menys eficients, en episodis d'alta contaminació, a partir de l'1 de desembre passat. Aquesta restricció serà permanent a partir de l'1 de desembre de 2020. Aquesta norma afecta vehicles de gasolina matriculats abans de l'any 2000, vehicles dièsel matriculats abans del 2006 i furgonetes matriculades abans de 1994. En principi no s'aplica aquesta restricció a motos, camions ni autobusos. Aquesta mesura té com a objectiu prioritzar la circulació dels vehicles més respectuosos amb el medi ambient i són aplicables només en dies laborables de 7 del matí a 8 de la tarda. Des d'Hitcon volem explicar-te quins són els límits i les obligacions que té el teu cotxe depenent de si té o no etiqueta ambiental.


Regles per circular amb alta contaminació a Barcelona

La idea és prioritzar els vehicles nets i intentar eliminar de la circulació a l'àrea metropolitana de Barcelona els cotxes menys respectuosos amb el medi ambient. L'àrea que de moment es veu afectada per aquesta norma és la que conté la Ronda de Dalt i la Ronda Litoral. En queda exclosa la Zona Franca, part de Sant Adrià de Besòs i l'Hospitalet de Llobregat, així com polígons industrials de Cornellà de Llobregat i Esplugues. El protocol d'avís s'activarà amb una primera fase d'avís preventiu i una segona fase d'episodi. La Generalitat avisarà 48 hores abans d?activar episodis d?alta contaminació. Un cop activat l'episodi d'alta contaminació, les zones blava i verda d'aparcament n'augmentaran el cost a €2/hora. Es reforçarà el transport públic i estarà disponible un abonament de dos viatges integrats, a utilitzar el mateix dia, anomenat T-Aire. Totes aquestes normes en conjunt tenen per objecte dissuadir conductors particulars i convidar-los a optar pel transport públic.


Classificació d'etiquetes ambientals per a vehicles

La idea és prioritzar els vehicles nets i intentar eliminar de la circulació a l'àrea metropolitana de Barcelona els cotxes menys respectuosos amb el medi ambient. La col·locació del distintiu és voluntària, però atès que facilita la identificació dels vehicles més eficients, es recomana adherir-lo a l'angle inferior dret del parabrisa davanter. La DGT ha enviat per correu les etiquetes als propietaris dels vehicles que compleixen els requisits ambientals considerats com a mínims. No obstant això, si no l'heu rebut o l'heu perdut, podeu comprar l'etiqueta a 70 oficines de Correus a un preu de €5. La classificació del parc de vehicles segons les emissions contaminants és la següent:

✓ Etiqueta 0 emissions: són els més eficients i abasten vehicles elèctrics de bateria (BEV), vehicle elèctric d'autonomia estesa (REEV), vehicle elèctric híbrid endollable (PHEV) amb una autonomia mínima de 40 quilòmetres o vehicles de pila de combustible.

✓ Etiqueta Eco: Vehicles híbrids endollables amb autonomia <40km, vehicles híbrids no endollables (HEV), vehicles propulsats per gas natural, vehicles propulsats per gas natural (GNC i GNL) o gas liquat del petroli (GLP). En tot cas, han de complir els criteris de l'etiqueta C.

✓ Etiqueta C: Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir del gener del 2006 i dièsel a partir del 2014. Vehicles de més de 8 places i pesats, tant de gasolina com de dièsel, matriculats a partir del 2014. Per tant, els de benzina han de complir la norma Euro 4,5 i 6 ia Dièsel l'Euro 6.

✓ Etiqueta B: Turismes i furgonetes lleugeres de gasolina matriculades a partir del gener de l'any 2000 i de dièsel a partir del gener del 2006. Vehicles de més de 8 places i pesants tant de gasolina com de dièsel matriculats a partir del 2005. Per tant , els de benzina han de complir la norma Euro 3 ia Dièsel l'Euro 4 i 5.


Si desconeixes la classificació del teu vehicle, pots consultar-la a través del web de la DGT, introduint el número de matrícula. Recorda que la Guàrdia Urbana controlarà el compliment d'aquestes restriccions en episodis d'alta contaminació i multarà amb €100 els vehicles infractors (€50 amb descompte per pagament immediat). Durant anys s'ha lligat la càrrega impositiva i l'impost de matriculació a les emissions de CO2, fet que afavoria els vehicles dièsel. Al cap dels anys es va descobrir que les emissions d'òxid de nitrogen i les partícules en suspensió dels motors dièsel són perjudicials per a la salut. El sistema d’etiquetatge d’eficiència és un mecanisme de control del parc de vehicles davant l augment de la contaminació atmosfèrica. El medi ambient és de tots i l'hem de cuidar. Des d'Hitcon volem informar-te perquè comprenguis el que aquesta norma implica.

Horario talleres:


Lun - vie:
9:00 - 13:30, 15:30 - 19:00 h
Sábados:
9:00 - 13:00 h

Utilitzem cookies pròpies i de tercers per millorar l'experiència de navegació i oferir continguts i publicitat d'interès. En continuar amb la navegació entenem que s'accepta la nostra política de cookies.